Blog

Blog

Zorgboerderij en Atelier Inner-Art

Gera Hoogendoorn

smoothies

Blog Inner-ArtPosted by Gera Hoogendoorn Mon, August 18, 2014 07:20:57

Het is een hype om smoothies te drinken. Heel gezond, populair vooral. Immers, vaak kant en klaar uit een beker en dus geen geklieder met fruit schillen, ontpitten. Aangeprezen als verantwoord drinkontbijt, tussendoortje of vervanging van lunch, enz.

Dat is ook wel zo, maar... is dat vers wel echt vers. Zodra sap geperst loopt het vitamine C gehalte drastisch terug, zeker als het sap in het licht staat en niet is afgedekt. Zodra het sap in aanraking komt met zuurstof is de hoeveelheid van waardevolle op zijn retour. Ook een punt: is het bio wel bio. Want pas in biologische voeding zijn gehalten van stoffen nog oké en van meer waarde dan die van verse gewone voeding.

Daarbij is er nog een punt. We hoeven steeds minder te kauwen. Maar... het kauwen is juist erg belangrijk. Wanneer we minder kauwen, zou het gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. We verwachten dat niet, maar.. de spijsvertering begint al inde mond, juist met het kauwen. Door het kauwen komt er speeksel vrij. Daarin zitten bepaalde enzymen die stoffen al drastisch (voor)veranderen. Dat scheelt de maag, alvleesklier, darmen en ook dus lever overwerk. Een gezond lichaam kan dat allemaal best wel hebben, maar veel lichamen zijn al lang niet meer zo natuurlijk als we zouden willen. Veel mensen zijn door onnatuurlijke leefstijl bezig een ziekte te ontwikkelen, al hebben ze dat niet door en voelen ze zich goed. Vaak neem je bepaald gevoel, bepaalde verschijnselen ( kwaaltjes) voor lief, omdat ze niet zo erg zijn, 'bij je horen' en we 'allemaal wel een minpuntje hebben'. Veranderen van leefstijl komt vaak niet in je op... Zo is het nemen van een rennie voor brandend maagzuur vaak veel gemakkelijker... en vanzelfsprekender. Je kunt dan immers blijven eten wat je gewend bent... Veel ziekten ontstaan langzamerhand door vele jaren heen. Uitputting van organen maken uiteindelijk dat een (latent aanwezige) ziekte tot uiting komt.

Ook wordt het voedsel in de eerste fase van het eten, in de mond geanalyseerd. De hersenen ontvangen dan gegevens rond smaak, structuur en inhoud. De hersenen geven vervolgens opdracht om al sappen in het spijsverteringsstelsel klaar te maken, zodat het voedsel beter ontvangen kan worden en verder verwerkt.

Veel eenvoudige spijsverteringsklachten als opgeblazen gevoel, zuurbranden, rommelen in de darm, Prikkelbare Darm Syndroom, kunnen worden verholpen of verminderen door goed te kauwen.

Ook is kauwen belangrijk om het verzadigingsgevoel op te wekken. Door het goed kauwen krijgen de hersenen tijd om histamine aan te maken. Dit verzadigingshormoon komt ongeveer na 15 min. kauwen, vrij. Kauw je niet of te snel, dan krijgen de hersenen geen gelegenheid om dit hormoon vrij te maken. Je houdt dus dan honger, trek......

Voor het gebit is kauwen ook belangrijk. Spieren versterken zich, waardoor het gebit minder kwetsbaar wordt.

Door het kauwen wordt de mondholte gemasseerd, waardoor ook plaque waarop bacteriën lekker kunnen groeien, minder makkelijk ontstaat. Ontstoken tandvlees wordt zodoende ook voorkomen.

Nog iets: Het speeksel dat vrijkomt bij het goed kauwen maakt de mondholte goed schoon. In het speeksel zitten enzymen die eiwitten oplossen. Ook bacteriën die uit eiwitten bestaan, krijgen dus geen kans!

Nog een ander belangrijk punt: geduld.

Snel, gemakkelijk je eten naar binnen werken maakt ook 'gemakkelijk en futloos'. Het zal bekend zijn dat alles verslapt bij sonde-, infuus- en babyvoeding. Waar dat noodzakelijk is, moet het maar zo zijn of is het een mooie (tijdelijke) uitkomst, maar een volwassen, gezond mens heeft het nodig om te kauwen. Allerlei psychologische factoren zijn verbonden met het eten, soort voeding en de wijze waarop men eet. Leren door te zetten, geduldig te zijn, leer je ook door rustig tijd te nemen voor wat je eet. Snel schrokken maakt dat je verwacht dat je alles snel zult willen hebben.

Vaak smoothies in plaats van voedsel waar je wat voor moet doen, gebruiken, zegt iets over de snelheid van de maatschappij waarin men snel iets goeds wil hebben, omdat er geen tijd voor is ( of geen zin !) om zelf je best te doen om groenten, fruit schoon te maken, te snijden, te verwerken of te telen (wat helaas vaak lastig geworden is). Natuurlijk, ( bio) groenten en fruit zijn niet goedkoop, maar toch altijd nog goedkoper en gezonder dan de kant en klare smoothies die door dure merken worden gefabriceerd. Blijf nuchter en probeer zelf in rust, dankbaar je eten te genieten, hoe eenvoudig het ook is. Met positief gemoed je eten maken en eten doet een mens veel gezonder zijn dan een snelle hap boordevol vitaminen.

Wist je dat de omstandigheden, maar vooral je eigen gemoedsrust, je eigen inzet, overtuiging uiteindelijk bepalen of iets gezond voor je is? Dat is met alles zo. Op afbetaling iets kopen, rood kunnen staan, zullen minder voldoening geven dan wanneer je moet sparen en dus moet wachten op iets. Het is bekend dat mensen het nodig hebben om zich voor iets in te zetten. Uiteindelijk iets bereiken na inzet, heelt veel wonden en doet mensen vriendelijker, dankbaarder, blijer en rustiger zijn!

Het is juist de voldoening zelf iets gepresteerd te hebben, waardoor je meer van je eten geniet, wat in grote mate bijdraagt aan het goede effect dat voeding op een mens heeft. Het werken voor je eigen voedsel komt amper meer voor, al proberen mensen gelukkig weer zelf een groentetuintje te beginnen, planten ze weer een fruitboompje in hun tuin, zetten ze een krop sla of aardbeien in een pot op het balkon.. Ook ontstaan er mooie initiatieven van buurttuinen, gezamenlijke tuin van de straat, zoekt men weer de weg naar de boerderij in de buurt, enz.

Ook het eerst werken om je eten te verdienen is een belangrijk punt. Zonder inzet en dankbaarheid en stil staan bij het feit dat je toch maar weer mooi kunt eten, zal voedsel minder goed bekomen. Het was, is, niet voor niets een goede gewoonte om te bidden voor het eten. Het gaat hierbij niet om de vorm van een ritueel. Het gaat om de dankbaarheid en het vragen van een zegen over het eten. Eigenlijk ontdoe je door deze intentie het eten van dat wat niet zo goed is voor je. Soms eet je immers kost die niet zo geweldig, gezond voor je is. Denk eens aan eten 'uit de muur' op reis, gerechten in het buitenland, vreemde gewoonten van mensen waarbij je te gast bent, voor ons gevoel onhygiënisch klaargemaakt voedsel, enz..

Wanneer je een zegen vraagt, verbindt je - als het goed is - je eigen gevoel van 'alles is goed en doet mij geen kwaad' met het eten dat je eet. Daarom bekomt het je ook goed!

Ook het schranzen, snaaien, lukraak iets pakken om even vlug iets naar binnen werken omdat een maaltijd er niet in zit, of uit eten gaan, kunnen positief zijn of ook juist niet. Alles staat en valt met de intentie die je hebt. Een liefdevol, vertrouwend, dankbaar, dienstbaar ingesteld mens kan meer tegen een stootje dan een ondankbaar egoïstisch, angstig mens die denkt dat hij ziek is of wordt, als hij vitaminen en mineralen tekort opneemt, het eten eet dat hem niet past. Deze mens zal eerder aanpassingen van ieder om hem heen eisen en opvallen door anderen hierdoor in verlegenheid te brengen. Ieder mag natuurlijk doen wat hij wil, maar.... veel is niet nodig! Angst, starre patronen, luiheid en luxe eisen komen voort of brengen uiteindelijk geestelijk en lichamelijke ongezondheid. Wat een mens uit liefdevolle overtuiging, bekomt altijd!

Ziekte en vroegtijdige veroudering zijn er daar, waar het leven in zijn wezen wordt gemist. Leven om snel, vlug, lekker goedkoop, of juist 'het is niet goed, want het is niet duur', werkt niet. Gezondheid kun je niet kopen en is niet weggelegd voor de yuppen, mensen met dikke portemonnee. Het is uiteindelijk de som van je levensdoel die bepalen zal - al ben je natuurlijk helemaal vrij om je leven in te richten zoals je dat wilt - hoe de kwaliteit ervan zal zijn.

Angst maakt veel kapot. Snelheid, gehaast zijn, gezond willen doen, maar het wezenlijke voorbijstreven, ook.

De eenvoudige, liefdevolle, dienstbaar ingestelde mens die tevredenheid en puurheid voorstaan, hebben het het gemakkelijkst. Ze zijn geen bergen aan afval, tijd, geld en calorieën, mineralen, vitaminen moeten tellen, kwijt aan hun voeding. Ze houden tijd over om goed te doen.. Uiteindelijk houdt dat het meest gezond!  • Comments(0)//blog.inner-art.info/#post3